Båten

Draken af Göteborg är en Hallberg-Rassy 34 från 1997.  Vi hade den stora glädjen att förvärva henne hösten 2016. Efter år av velande kring båtar, stugor och torp hittade vi slutligen den perfekta båten för oss. Beslutet att satsa på båt istället för sommarstuga kändes helt rätt, eftersom vi båda har spenderat våra barndomssomrar på segelbåt. De sommarställen som låg tillräckligt nära havet var dessutom för dyra för oss. Nu fick vi 0 meter till havet, och dessutom möjlighet att röra oss fritt i skärgården. Och vi fick segla igen, vilket vi båda saknat.

Vi ville ha en sjövärdig båt, med ordentligt deplacement och kölvikt. Vi ville ha en bekväm båt, för att underlätta boendet med små barn i båten. Önskan var att båten fortfarande skulle vara någorlunda rolig att segla. HR34 har ett LYS-tal på 1,18, vilket är bra med tanke på komfort och volym.

I en (i och för sig gammal och utdaterad) recension av Curt Gelin kan man läsa att “HR34 är en särling i HR-familjen, dess mesta seglare och en av de bästa kombinationer av rymlig familjebåt, snabbseglare och långfärdsbåt som går att uppbringa”. Senare i samma text “Rodertrycket är helt perfekt och båten har en tyngd, ett behag i gången som få likar. I sjö klyver 34:an vågorna med kraft, häver sig upp – över och känns magnifik, mjuk och följsam.” Massor med fina nya båtar och recensioner ha kommit sedan dess, men vi kände oss styrkta i att det verkade vara en bra och säker båt, och slog till.

Den föregående ägaren hade skött båten fint och med stort kunnande, och vi tog över henne i mycket gott skick.

Fakta HR34

Design – Germán Frers, Argentina

CE-kategori – A Obegränsad oceansegling

Skrovlängd – 10,28 m

Bredd – 3,42 m

Djupgående – 1,65 m

Deplacement – 5,3 ton

Kölvikt – 2,1 ton (bly på djupt kölsvin)

Segelyta med rullgenua – 62 m2

Motor – Volvo Penta MD2030 29 hk

Dieseltank – 155 L

Färskvattentank – 255 L

Tillverkningsnummer – 209